Το μαγικό πλήκτρο Ctrl! (Μέρος Πρώτο)


Κάθεστε όμορφα και ωραία μπροστά από τον υπολογιστή και το ποντίκι σας "πεθαίνει" από μπαταρία, ή έχετε το λάπτοπ σας και το στατικό του ποντίκι δεν σας βολεύει καθόλου…
Γιατί να χάνετε χρόνο όταν όλες τις εργασίες που κάνετε με το ποντίκι σας μπορείτε να τις κάνετε και με το πληκτρολόγιο σας;

Δείτε τις βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου με το πλήκτρο Ctrl:


Το πλήκτρο Ctrl, βρίσκεται κάτω αριστερά στο πληκτρολόγιο σας και με αυτό μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη γκάμα ενεργειών:

1. Ctrl + X = Αποκοπή


Με το πάτημα αυτών των δύο κουμπιών του πληκτρολογίου, κάνετε αποκοπή του επιλεγμένου, είτε είναι κείμενο, είτε είναι εικόνα. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: κατά την επεξεργασία αρχείου word, σε οποιοδήποτε browser θέλετε να αποκόψετε κάποιο Link. Για παράδειγμα, όταν γράφετε κάποιο email κοκ.

2. Ctrl + C (Copy) = Αντιγραφή


Αντίστοιχα με το προηγούμενο, με το πάτημα αυτών των δύο κουμπιών του πληκτρολογίου, κάνετε αντιγραφή του επιλεγμένου, είτε είναι κείμενο, είτε είναι εικόνα. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: κατά την επεξεργασία αρχείου word, σε οποιοδήποτε browser θέλετε να αποκόψετε κάποιο Link για παράδειγμα, όταν γράφετε κάποιο email κοκ.

3. Ctrl + V = Επικόλληση


Με το πάτημα των κουμπιών Ctrl + V του πληκτρολογίου, κάνετε επικόλληση του ήδη αντιγραμμένου στοιχείου, είτε είναι κείμενο, είτε είναι εικόνα. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: κατά την επεξεργασία αρχείου word, σε οποιοδήποτε browser θέλετε να αποκόψετε κάποιο Link για παράδειγμα, όταν γράφετε κάποιο email κοκ.

4. Ctrl + S (Save) = Αποθήκευση


Το Ctrl + S είναι ένας μαγικός συνδυασμός! Κατά την επεξεργασία οποιασδήποτε εργασίας, κάνετε αποθήκευση εύκολα και γρήγορα. Έτσι δεν ξαναχάνετε ποτέ την εργασία σας λόγω διακοπής ρεύματος, δικτύου ή κάποιου κολλήματος. Εμένα προσωπικά με έχει σώσει!

5. Ctrl + Z = Αναίρεση της προηγούμενης ενέργειας


Άλλη μια βασική συντόμευση είναι η αναίρεση. Κάνατε ένα λαθάκι και θέλετε να πάτε ένα βήμα πίσω; Πατήστε Ctrl + Z, αν θέλετε να πάτε 2-3 βήματα πίσω, πατήστε το συνεχόμενα.

6. Ctrl + A (All) = Επιλογή όλων


Θέλετε να επιλέξετε/μαρκάρετε ολόκληρο κείμενο ή μαζικά αρχεία ή εικόνες; Μην παιδεύεστε με το ποντίκι (ειδικά σε λάπτοπ είναι πολύ άβολο!), απλά πατήστε Ctrl + A.

7. Ctrl + F (Find) = Αναζήτηση



Ψάχνετε ένα όνομα, έναν όρο, μια διεύθυνση κλπ σε word, excel ή σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα; Ctrl + F και το βρήκατε αμέσως!




8. Ctrl + P (Print) = Παράθυρο εκτύπωσης


Θέλετε να εκτυπώσετε μια σελίδα και ψάχνετε τον τρόπο; Ο συνδυασμός αυτών των δύο πλήκτρων σε οτιδήποτε επεξεργάζεστε ή βλέπετε στο διαδίκτυο, σας ανοίγει κατευθείαν το παράθυρο εκτύπωσης. Ανοίξτε και τον εκτυπωτή σας και εκτυπώστε κατευθείαν!

9. Ctrl + N (New) = Νέο αρχείο / παράθυρο


Είστε στον Mozilla, στον Chrome κλπ και θέλετε να ανοίξετε ένα ακόμα παράθυρο περιήγησης; Αντί να ψάχνετε πάνω αριστερά στο μενού του κάθε περιηγητή, που δίνεται η δυνατότητα να ανοίξετε καινούριο παράθυρο και τρέχα γύρευε, πατήστε Ctrl και το πλήκτρο Ν και ξεμπερδέψατε.

10. Ctrl + T (Tab) = Άνοιγμα νέας καρτέλας


Αντίστοιχα με την προηγούμενη επιλογή, αν θέλετε να ανοίξετε νέα καρτέλα στον περιηγητή σας, πληκτρολογήστε Ctrl και το πλήκτρο Τ και ιδού η νέα σας καρτέλα!


Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου με το πλήκτρο Ctrl!

Σχόλια